Orzeszki – ciasteczka z kremem

Orzeszki to pyszne ciasteczka o kształcie orzechów włoskich.
Można je przygotować z wieloma nadzieniami, choć już samo ciastko jest mniam!

Niestety są dość pracochłonne, a do ich wykonania potrzebne jest specjalne urządzenie lub patelnia. Udało mi się taką nabić i piekę je od czasu do czasu,
a informacja, że je robię wywołuje entuzjazm u moich braci :)

Orzeszki

Składniki na orzeszki :

3 szkl. mąki pszennej tortowej
250g margaryny
3/4 szkl. cukru (może być mniej – 1/2 szkl.)
3 żółtka
1 płaska łyżeczka sody sparzona odrobiną wrzątku

Składniki na masę:

250g serka mascarpone
3-4 łyżki masy kajmakowej o smaku orzechowym**
1/2 szkl mielonych orzechów włoskich

Sodę sparzyć w małej ilości wrzątku (2-3 łyżki). Z podanych składników dobrze wyrobić ciasto. Ja robiłam to przy pomocy malaksera. Z ciasta ulepić kuleczki (u mnie wielkości orzecha laskowego*). Maszynki do pieczenia lub patelnię do orzeszków dobrze rozgrzać. Kulki powkładać do foremek i zapiekać kilka minut (pilnować by się nie przypaliły). Mają mieć jasny złoty kolor. Zdejmować na tacę patyczkiem do szaszłyków. Wystudzić.

Serek zmiksować i powoli dodawać masę kajmakową oraz zmielone orzechy.

Masę nakładać do upieczonych połówek orzeszków  (płasko, aby po sklejeniu nie wypływało bokami) – złożyć w całość. Na koniec oprószyć cukrem pudrem. Można też maczać w roztopionej czekoladzie połówkę orzecha i ewentualnie posypać orzechami. Ciasteczka można przekładać dowolnymi kremami. Mnie jednak najbardziej tu pasuje orzechowy :)

* wielkość kuleczek musicie sami dopasować do wielkości swoich foremek  :) Jeśli ciasta będzie za dużo zrobią się duże kołnierze na łupinkach które potem należy obciąć nożykiem. Jeśli ciasta będzie za mało – orzeszek wyjdzie… niedomknięty po dodaniu masy.

** ilość masy kajmakowej jest zależna od tego czy orzeszki będziecie lekko obsypywać cukrem czy będą maczane w czekoladzie.

Ja użyłam domowego twarogu, a masę podzieliłam na pół i do drugiej dodałam gorzką czekoladę. Tak naprawdę nadzienie przechodziło wiele zmian. Przekładałam orzeszki kremem jedna połówka z czekoladowym druga z kajmakowym. Wyszło mi 100 łódeczek czyli 50 złożonych ciastek.

Smacznego :)

1 Komentarz

  1. Mam formę , robię je od kilku lat i doszłam do niezłej wprawy:). pracy wymagają dużo ale sukces gwarantowany. Zdecydowanie szybciej znikają niż je sie robi. dzieci uwielbiają:)

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.