Placek Sylwestrowy

Placek Sylwestrowy to mój własny przepis. Ciasto powstało z potrzeby chwili. Upieczone z myślą o moim chłopaku na imprezę sylwestrową ze znajomymi.
Bardzo smakowało, więc myślę, że powinno się tu znaleźć :D

Mnie odpowiada ponieważ jest lekkie, łączy nuty tiramisu oraz duet kawa i brzoskwinie.
Ciasto robie już trzeci raz za każdym razem trochę inaczej, ewentualne poprawki będę opisywać.

Biszkopt kakaowo – kawowy:

6 jaj
1 szkl cukru
3/4 szkl mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
2 łyżki kakao słodzonego (dodałam bo ciemnego miałam już mało)
1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej Nescafe

Masa jogurtowa migdałowa:

4 szkl jogurtu naturalnego
5 łyżek dowolnego słodzidła (np. 3 łyżki miodu+ 2 cukru)
aromat migdałowy do smaku (u mnie 4 koreczki)
6 łyżeczek żelatyny rozpuszczonych w niewielkiej ilości wrzątku

Masa jogurtowa kakaowo – kawowa:

1 szkl jogurtu naturalnego
1 „super krem czekoladowy” (u mnie OSM Czarnków lub coś podobnego, zawsze gdzieś go wcisnę gdy jest w lodówce;) )
5 łyżek kakao słodzonego
2 łyżki kawy rozpuszczalnej Nescafe
3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w niewielkiej ilości wrzątku

Masa brzoskwiniowa:

puszka brzoskwiń w lekkim syropie (syrop zachować do ponczowania biszkoptu)
2 galaretki brzoskwiniowe lub pomarańczowe

Wykonanie:

Biszkopt:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao, kawą i lekko wymieszać.
Wlać na formę do pieczenia .Piec w temp 180C ok. 30 minut .Po upieczeniu biszkopt przekrawamy na pół .

Masy jogurtowe:

W obu przypadkach wszystkie składniki oprócz żelatyny mieszamy do połączenia. Żelatyny zalewamy wrzątkiem mieszamy do rozpuszczenia i dodajemy odpowiednio do mas mieszając energicznie.
Naczynia z masami odkładamy do lodówki, aż odpowiednio zgęstnieją.

Na naponczowany biszkopt wykładamy jasną migdałową warstwę, następnie ciemną i przykrywamy drugim biszkoptem, ten również ponczujemy syropem pozostałym z brzoskwiń.
Owoce miksujemy blenderem na jednolitą masę, dodajemy galaretki rozpuszczone w 1,5 szklanki wody.
Gdy stężeje wykładamy na biszkopt. Schładzamy i konsumujemy :)

Smacznego!

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.