Sernik „Złota rosa”

Moje drugie podejście do „rosy”
Niezwykle delikatny i puszysty serniczek …przykryty  kołderką z piany nakrapianej rosą.
Przepis od

Składniki:

- 30 dkg mąki

- 10 dkg margaryny

- 1 jajko

- 7 dkg cukru pudru

- 3 łyżki kwaśnej śmietany

- 2 łyżeczki czubate proszku do pieczenia

Masa serowa:

- 1 kg sera twarożku

- 2 paczki cukru wanilinowego

- 2 budynie śmietankowe

- 3 szkl. mleka

- 0,5 szkl. oleju

- 2 całe jajka

- 4 żółtka / 4 białka

- 3/4 szkl. cukru

- 0,5 paczki rodzynek (ja swoje namoczyłam w winie pół słodkim)

Wykonanie:

Składniki na ciasto wyrobić i oblepić nim całą formę do pieczenia , łącznie z bokami! .

Ubić 2 jajka, 4 żółtka, cukier, cukier wanilinowy. Do ubijanej masy dodawać stopniowo po 1 łyżce sera i dalej ubijać , następnie wlać mleko,  wsypać budynie, ciągle miksować (będzie bardzo rzadki, ale taki ma być, dlatego ciasto musi być na całym brzegu ) .
Dodać namoczone wcześniej rodzynki i olej. Wszystko wymieszać.

Ser delikatnie  wylać na oblepioną ciastem formę i piec ok. 1 godziny w temp 200 stopni C.(piekłam bez termoobiegu).

Następnie ubić pianę z 4 białek + 6 łyżek cukru i wyłożyć na upieczony gorący sernik i piec jeszcze ok. 10-15 min. w 210 stopniach C.(w moim piekarniku to chyba by 5 min.musiałoby byc bo rosa wyszła drobna)

Rosa na wierzchu sernika ukazuje się na po kilku/kilkunastu godzinach od upieczenia:)

Sernik pieczony na blaszce o wymiarach: 25 cm x40 cm.

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.