Kruchy jabłecznik z budyniem

To sprawdzony sposób na szarlotkę, przeważnie kroję jabłka na duże kawałki i powstaje „uśmiech teściowej” tym razem są one prażone, ponieważ piekę na zamówienie. Z samego kruchego spodu korzystam bardzo często i traktuję go uniwersalnie. Polecam również w wersji z migdałami jak u źródła :) Kruchy jabłecznik z budyniem

Ciasto:

450 g mąki pszennej
250 g masła
1/2 szklanki cukru pudru
1 cukier waniliowy
1 jajko + 2 żółtka
3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g płatków migdałowych (pominęłam, ale do ciasta dodałam odrobinę aromatu migdałowego)

Wypełnienie:

1,5 – 2 kg jabłek
2 słodzone budynie waniliowe lub śmietankowe (ja zrobiłam na 4 budyniach)
3 łyżki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżeczki cynamonu (u mnie 1 łyżeczka)

Sposób wykonania:

Jabłka obrać, pokroić na niewielkie kawałki lub zetrzeć na tarce i razem z cukrem oraz cukrem waniliowym lekko podsmażyć, tak aby się nie rozpadły.
Na koniec dodać cynamon i wystudzić.
Mąkę należy przesiać razem z proszkiem do pieczenia bezpośrednio na stolnicę, dodać cukier  puder, cukier waniliowy oraz zimne masło.
Całość posiekać nożem. Dodać 2 żółtka i 1 całe jajko oraz kwaśną śmietanę.
Zagnieść szybko ciasto i podzielić na 2 części (1/3 i 2/3).
Ciasto wkładamy do zamrażarki na ok. 1 godziny. Po tym czasie większy kawałek ciasta cienko wałkujemy w taki sposób aby wyłożyć nim spód i boki blachy (rozmiary 30 x24).
Blachę oprószamy mąką lub wykładamy papierem do pieczenia.
Po wyłożeniu ciasta delikatnie je nakłuwamy. Spód można podpiec, ja tak zrobiłam 175 st C do lekkiego zrumienienia. Wykładamy jabłka i zalewamy gęstym gorącym budyniem.
4 budynie przygotowałam w  1,5 l mleka i posłodziłam. Pozostałe ciasto wyciągamy z zamrażalki ucieramy na tarce i posypujemy nim jabłka. Na koniec ciasto posypujemy płatkami migdałów.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 45-50 min.
Schłodzone ciasto można posypać cukrem pudrem.
Kruchy jabłecznik z budyniem
Smacznego!

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.